Kuru Fasulye

Turkisk vit böngryta

1 h 30 min

4-6 portioner

Avancerad

Kuru Fasulye är en av Turkiets mest älskade grytor och en riktig komfortmåltid. Den tillagas med mjuka vita bönor, tomatbaserad sås och ibland kött, vilket ger en mustig och fyllig smak. Serveras ofta med ris eller bulgur och ett gott bröd vid sidan av.

1 h 30 min

4-6 portioner

Avancerad

Ingredienser

Till servering:

Gör så här

Koka bönorna:

Häll av det blötlagda vattnet och koka bönorna i nytt vatten i 45–60 minuter tills de mjuknar.

Häll av vattnet och ställ åt sidan.

Stek grytbasen:

Hetta upp olivolja i en gryta och fräs löken tills den blir genomskinlig.

Tillsätt vitlök, tomatpuré

Rör ner hackade tomater och kryddor.

Koka grytan:

Lägg i bönorna och häll på buljong/vatten.

Tillsätt lagerblad och eventuellt kött.

Låt sjuda på låg värme i 30 minuter, tills smakerna satt sig.

Servering:

Toppa med färsk persilja och servera med ris eller bulgur.

Fler recept från Turkiet

Bulgur Pilav

Ett smakrikt och näringsrikt pilav med bulgur, grönsaker och kryddor. Perfekt som tillbehör eller lätt måltid.

Lahmacun

En tunn och krispig turkisk pizza toppad med kryddig köttfärs, lök och örter. Fräsch, smakrik och perfekt för att rulla ihop och njuta av.