Bibimbap

40 min

4 portioner

Medel

Bibimbap är kanske Koreas mest kända maträtt och enormt uppskattad runtom i världen.

I vårt recept så är den med chilipicklad gurka, sesammarinerade böngroddar och spenat.

40 min

4 portioner

Medel

Ingredienser

Marinerad spenat

Sesammarinerade böngroddar

Chilipicklad gurka

Gör så här

Börja med att blanda marinaden och lägg sedan i köttet. Låt stå medan du gör de andra ingredienserna. Stek sedan köttet i stekpanna på hög värme.

Koka riset enligt förpackningens anvisningar och förbered alla namul (marinerade grönsaker).

Marinerad spenat

Koka upp minst 2 liter vatten. Lägg spenaten ett durkslag och häll det kokande vattnet över. Skölj sedan med kallt vatten och krama ur ordentligt. Blanda med övriga ingredienser.

Sesammarinerade böngroddar

Lägg böngroddarna i en bunke. Koka upp 2 liter vatten och häll över böngroddarna. Häll genast av och skölj sedan groddarna med iskallt vatten. Låt rinna av väl i durkslag. Blanda groddarna med sesamolja, salt och sesamfrön.

Chilipicklad gurka

Blada ättika, socker, salt och koreansk chilipulver. Skiva gurka i tunna skivor, gärna på en mandolin. Blanda med salladslök och den sötsyrliga blandningen. Lägg i en bunke och placera något tungt ovanpå, tex ett litet fat med en stenmortel på. Låt stå 20 minuter i kylen och häll av överflödig vätska innan servering.

Stek äggen på endast en sida.

Servering

Lägg riset i botten på 4 vida, djupa skålar. Lägg sedan alla namul, kimchi och kött var för sig på riset. Avsluta med att lägga ett stekt ägg ovanpå . Servera med gochujang – koreansk chilipaste, som var och en tillsätter efter smak. Rör runt och njut!

Fler recept från Korea & Japan

Bulgogi

Koreansk grillad biff marinerad i en smakrik blandning av soja, sesam och vitlök. Mört, sött och fyllt av umami. Ett måste för alla K-Food fantaster!

Kimchi

Koreansk fermenterad kål med chili, vitlök och ingefära. Krispigt, kryddigt och fullt av smak – perfekt som sidorätt eller ingrediens.