Kåldolma Golubtsi

60 min

4-6 portioner

Medel

Golubtsi är en traditionell östeuropeisk rätt bestående av vitkålsblad fyllda med en blandning av malet kött, ris ochkryddor. 

De rullas till dolmar och kokas i tomatsås eller buljong. 

Golubtsi är en rustik och mättande maträtt som speglar regionens rika matkultur.

60 min

4-6 portioner

Medel

Ingredienser

Fyllning

Redning

Gör så här

Förbered surkålen. Skär bort den hårda stocken på kålen, separera bladen. Skölj kålen ordentligt i ljummet vatten. Låt rinna av i en sil.

Hacka lök i små tärningar, finhacka vitlöken. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Vänd i vitlök och köttfärs. Krydda med allkrydda, paprikapulver och stek tills färsen får färg. Vänd i ris, smaka av med salt, peppar, blanda ordentligt och dra sedan bort från värmen.

Ta ett vitkålsblad, om bladet är stort delar du den i mitten. Skär bort den hårda delen på bladet så det går lättare att rulla. Lägg ca 2 msk fyllning på bladet, vik in kanterna och rulla. Stapla dina kåldolmar med öppningen nedåt på ett fat.

De mindre bladen som är svåra att fyra och rulla lägger du i botten av en gryta. Varva kåldolmarna i grytan. Om du använder grytkött steker du den lite snabbt först och varvar i grytan med kåldolmarna. 

Om du använder rökt kött eller rökt korv hackar du dom i bitar. Lägg rökt kött och korv på toppen av kåldolmarna. Toppa med lagerblad och strö 2 tsk paprikapulver över och häll så mycket varmt vatten som det behövs för att exakt täcka kåldolmarna. 

Täck med ett lock och låt puttra på medelvärme i ca 2 timmar. Tillsätt eventuellt mer vatten vid behov.

Smält smör och stek vetemjöl med paprikapulver under omrörning i ca 1 min. Häll redningen över kåldolmarna, tillsätt lite vatten och låt puttra ca 30 min till. 

Stäng av värmen, låt kåldolmarna vila en stund, ca 20 min. Servera gärna med bröd!

Fler recept från Östeuropa

Pelmeni

Ryska dumplings fyllda med kött och kryddor, kokta till perfektion. En värmande och mättande rätt.

Gulasch

En mustig ungersk gryta med mörkött, paprika och kryddor. Fyllig, värmande och perfekt för kyliga dagar.