Kimchi

Över 60 min

1 burk

Medel

Kimchi är en traditionell koreansk rätt som består av fermenterade grönsaker, oftast kål och rättika, kryddade med chili, vitlök, ingefära och andra smaksättare. 

Den är känd för sin starka smak, syrlighet och kryddighet

60 min

1 burk

Medel

Ingredienser

Gör så här

Ansa och skölj ev salladskålen. Skär salladskålen i ca 4 cm stora bitar och lägg i en stor skål. Separera bladen väl. Strö över saltet och blanda försiktigt men noggrant så alla blad täcks med salt. Låt stå 1 ½ timme.

Skölj salladskålen noga för att få bort överflödigt salt. Smaka gärna av kålen så den har en lagom sälta.
 
Koka ihop vatten, rismjöl och socker till en tjock sås. Låt svalna något och blanda sedan i ingefära, vitlök, lök, fisksås och gochugaru. Tillsätt salladslök, morot, rättika, äpple och kålen och blanda noggrant, gärna med händerna så inte grönsakerna går sönder.
 

Lägg i glasburkar och täck med plastfolie direkt ovanpå kålen, tryck till och sätt på lock. Fyll inte burkarna ända upp, det behövs plats för fermenteringen. Låt stå i rumstemperatur 2 dagar, gärna med dubbla plastpåsar runt. Förvara sedan i kylen. Godast efter 2 veckor men kimchin håller över 3 månader. Efter 3–4 veckor försvinner den jästa doften som kimchi ger ifrån sig när den mjölksyras som mest.

 

Fler recept från Korea & Japan

Bibimbap

En färgsprakande koreansk rätt med ris, marinerade grönsaker och stekt ägg. Blanda allt med gochujang för en perfekt smakupplevelse.

Bulgogi

Koreansk grillad biff marinerad i en smakrik blandning av soja, sesam och vitlök. Mört, sött och fyllt av umami. Ett måste för alla K-Food fantaster!