Polsk barszcz

30 min

4-6 portioner

Medel

Polsk barszcz är en mustig och aromatisk rödbetssoppa, ofta serverad vid högtider som jul
men även som vardagsmat. 

Den har en härlig balans mellan sötma och syra och kan avnjutas klar eller med fyllning som dumplings (uszka).

30 min

4-6 portioner

Medel

Ingredienser

Till servering:

Gör så här

Stek lök och vitlök:

Värm smör eller olja i en stor kastrull.

Fräs löken tills den blir mjuk och genomskinlig, tillsätt vitlök och stek i 1 minut till.

Koka buljongen

Häll i vatten och buljong i kastrullen.

Tillsätt rödbetor, morötter, palsternacka, lagerblad, pepparkorn och kummin.

Låt soppan sjuda

Koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda i 45–60 minuter tills rödbetorna är mjuka och soppan har en djup röd färg.

Smaksättning

Tillsätt vinäger, citronsaft, socker, salt och peppar.

Låt soppan stå i 10 minuter så smakerna utvecklas.

Sila soppan (valfritt)

Om du vill ha en klar barszcz, sila bort grönsakerna och servera bara den aromatiska buljongen.

Annars kan du låta grönsakerna vara kvar för en mer rustik variant.

Servering

Häll upp soppan i skålar.

Toppa med hackad persilja eller dill.

Servera med uszka (dumplings), en klick gräddfil eller bröd vid sidan av.

Tips för bästa Barszcz

Fler recept från Polen

Pierogi Ruskie

Polska dumplings fyllda med potatis och krämig färskost. Mjuka, smakrika och perfekta med smör, lök eller gräddfil.

Polsk Bigos

En mustig och smakrik polsk jägargryta med surkål, kött och kryddor. Fyllig, värmande och ännu godare dagen efter.