Pierogi Ruskie

Potatis- och ostfyllda pierogi

1 h 20 min

Ca 40 pierogi

Avancerad

Pierogi Ruskie är den mest populära pierogin i Polen. De är fyllda med en krämig blandning av potatis och färskost (twaróg), och serveras ofta med stekt lök och smält smör. De är enkla att göra och otroligt goda!

1h 20 min

ca 40 st

Avancerad

Ingredienser

Deg:

Fyllning:

Till servering:

Gör så här

Förbered degen:

Sikta mjölet i en skål, tillsätt salt.

Häll i ljummet vatten, olja och ägg (om du använder).

Knåda tills degen är mjuk och smidig (ca 10 min).

Täck med plastfolie och låt vila i 30 min.

Förbered fyllningen:

Stek löken i smör tills den blir gyllenbrun.

Blanda mosad potatis, twaróg och stekt lök i en skål.

Krydda med salt och peppar.

Forma pierogi:

Kavla ut degen på en mjölad yta (ca 2 mm tjock).

Stansa ut rundlar (ca 7 cm i diameter) med ett glas.

Lägg 1 tsk fyllning i mitten, vik degen över och tryck ihop kanterna.

Koka pierogi:

Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull.

Lägg i pierogi i omgångar och låt dem koka tills de flyter upp (ca 3–4 min).

Servering:

Ringla över smält smör och strö över stekt lök.

Servera med en klick gräddfil.

Tips för perfekta pierogi

Fler recept från Polen

Polsk Bigos

En mustig och smakrik polsk jägargryta med surkål, kött och kryddor. Fyllig, värmande och ännu godare dagen efter.

Barszcz – Rödbetssoppa

En klassisk polsk soppa! Serveras varm eller kall, ofta med smetana eller dumplings.