Polsk Bigos

2-4 timmar

4-6 portioner

Medel

Här är ett klassiskt och autentiskt recept på polsk Bigos (jägargryta), en smakrik och mustig rätt som ofta betraktas som Polens nationalrätt. Den är perfekt för höst och vinter!

2-4 timmar

4-6 portioner

Medel

Ingredienser

Gör så här

Förbered grytbasen:

Skölj surkålen i kallt vatten om den är mycket sur och pressa ur vätskan.

Blanda den med den färska, strimlade vitkålen och lägg åt sidan.

Stek köttet:

Hetta upp smör eller olja i en stor gryta. Bryn fläskköttet tills det får fin färg och lägg åt sidan.

Stek sidfläsket (eller bacon) och korven i samma gryta tills de släpper smakrikt
fett. Lägg dem åt sidan.

Fräs lök och vitlök:

Stek den hackade löken och vitlöken i fettet från köttet tills den är mjuk och gyllene.

Kombinera ingredienserna:

Lägg tillbaka allt kött, surkålen, vitkålen och den stekta löken i grytan. Tillsätt tomatpuré, rött vin, buljong, lagerblad, kummin, paprikapulver, rivet äpple och de torkade plommonen.

Låt sjuda:

Rör om ordentligt och låt allt sjuda på låg värme i minst 1,5–2 timmar, gärna längre (3–4 timmar för djupare smak). Tillsätt mer buljong om grytan blir fö torr. Smaka av med salt och peppar.

Servering:

Servera bigos varmt, gärna med en skiva färskt bröd eller kokt potatis som tillbehör.

Tips för bästa Bigos

Fler recept från Polen

Pierogi Ruskie

Polska dumplings fyllda med potatis och krämig färskost. Mjuka, smakrika och perfekta med smör, lök eller gräddfil.

Barszcz – Rödbetssoppa

En klassisk polsk soppa! Serveras varm eller kall, ofta med smetana eller dumplings.